Як зрозуміти, що у мене ПТСР?

розміщено в: Події лікарні | 0

Людина може витримати та пережити дуже багато. Але іноді відбувається те, що вище за наші сили, — і тоді, можливо, доведеться мати справу з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР).

У розпорядженні кожної людини є безліч механізмів та ресурсів, що дозволяють проживати непрості події, долати труднощі, переносити горе та втрати, долати розчарування та трагедії. Проте іноді ми стикаємося з подією, впоратися з якою через ті чи інші причини не можемо: вона зовсім не вкладається в наш особистий досвід і виявляється потрясінням. Такі події, зазвичай пов’язані з реальним ризиком для життя і здоров’я, прийнято називати травмами, і саме вони можуть стати причиною посттравматичного стресового розладу — порушення роботи психіки в результаті зіткнення з ситуацією, що травмує.

Які ж симптоми ПТСР:

-мимовільні нав’язливі та тривожні спогади про подію

-кошмарні сни

-флешбеки, болючі переживання чи фізична реакція у ситуаціях, що нагадують про подію

-уникнення спогадів та думок про подію чи всього того, що може про неї нагадати

-неможливість згадати важливі подробиці ситуації, що сталося

-звинувачення себе чи оточуючих в тому, що сталося

-зниження інтересу до навколишнього світу, почуття ізоляції та відчуження

-вспишки агресії та злості та переляк на незначні події

Для визначення діагнозу ПТСР ці симптому зазвичай продовжуються більше місяця та спричиняють страждання та труднощі в соціумі.

Важливо, що ПТСР часто супроводжується іншими розладами, насамперед депресивними. Діагностувати ПТСР, як і будь-які інші психічні розлади, може лише кваліфікований фахівець, тому ,якщо ви пережили нещодавно стресову травмуючу подію, наприклад через війну, та відчуваєте вищевикладені симптому- ви можете прийти на безкоштовну консультацію в кризовий центр «Соціотерапія».

В кризовому центрі «Соціотерапія» працюють висококваліфіковані психологи, психіатри та медики, які вже 5 місяців допомагають українцям подолати ПТСР через війну в країні!

Психологічна реабілітація в кризовому центрі проходить стаціонарно протягом місяця та є ПОВНІСТЮ БЕЗКОШТОВНОЮ!

Адреса: вул. Качалова 5А

Тел. +38 (096) 274-59-54